Wybieramy kuchenkę elektryczną. Na co warto zwrócić uwagę?



Kuchenka, zaraz po lodówce, zajmuje jedną z najważniejszych pozycji w kuchennej „hierarchii” sprzętów AGD. Warto więc wybrać sprzęt, który będzie służył przez lata i spełniał twoje wymagania. Kuchenka elektryczna z piekarnikiem czy bez? A może gazowa? Podpowiadamy, którą wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie!

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem – na co zwrócić uwagę?

Wybierając kuchenkę elektryczną, zastanów się nad jej rodzajem. Czy ma być wolnostojąca, czy do zabudowy? Jaki materiał powinna mieć płyta grzewcza, a piekarnik – które funkcje? Istotna jest również jego pojemność, liczba pól grzewczych płyty oraz klasa energetyczna urządzenia. Informacje na temat wcześniej wspomnianych parametrów znajdziesz w szczegółowych danych każdego sprzętu. Jakie mają znaczenie?

Każda kuchenka elektryczna ma płytę grzewczą, najczęściej ceramiczną, choć zalicza się do nich również szklane, indukcyjne oraz hybrydę tych materiałów. Obie formy są wygodne w użytkowaniu oraz proste w utrzymaniu czystości, jednak różni je sposób grzania płyty, a także energooszczędność. Inne są też naczynia, które można umieścić na płycie, w celu podgrzania produktów.

Jak wspomniano, podczas wybierania kuchenki elektrycznej warto zwrócić uwagę na jej zużycie energii (najlepsze są energooszczędne kuchenki elektryczne, czyli w klasie A) oraz liczbę pól grzewczych. Tę drugą dostosuj do swoich własnych preferencji – im jest ich więcej, tym więcej garnków czy patelni można użyć jednocześnie. Ważne są też systemy bezpieczeństwa, zastosowane w kuchenkach (np. chłodne drzwiczki piekarnika), metoda sterowania całym urządzeniem (dotykowe, manualne) i dostępne programy gotowania (grzanie w trybie ECO czy BOOSTE, czyli szybkie gotowanie).

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ zyskujesz dwa urządzenia w jednym. Piec, zamontowany w takim urządzeniu, może mieć sporo użytecznych funkcji, takich, jak rozmrażanie, grill, gotowanie za pomocą pary czy termoobieg, dzięki któremu masz pewność, że przyrządzana potrawa będzie równomiernie opiekana z każdej strony.

Kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym czy elektryczna – którą wybrać?

Kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym to tańsza alternatywa dla wersji całkowicie elektrycznej. Koszty dotyczą nie tylko zakupu samego urządzenia, ale również jego eksploatacji, ponieważ napędzana gazem płyta grzewcza generuje mniejsze koszty. Choć rozwiązanie to ma swoich zwolenników, nie jest opcją dla fanów ekologii, ponieważ podczas gotowania emituje spaliny.

Piekarnik w takim urządzeniu działa dokładnie tak samo, jak model opisany wyżej. Warto postawić na nowszy model, ponieważ starsze urządzenia tego typu mają ograniczone ustawienia rozprowadzania temperatury oraz znacznie mniej precyzyjne opcje.

Choć kuchnie gazowe znane są od lat, dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii mogą konkurować pod względem ceny z modelami elektrycznymi. Nowoczesne budownictwo stawia na rozwiązania elektryczne, ponieważ są bardziej ekologiczne i nie narażają lokatorów na ryzyko wycieku gazu, ulatnianie tlenku węgla (czadu) czy podpalenie. Wybierając sprzęt do domu, sprawdź, czy w twoim miejscu zamieszkania możliwe jest ewentualne podłączenie gazu!

Niezależnie od tego, który sprzęt interesuje cię bardziej, pamiętaj, że kuchenki z płytą indukcyjną mogą wymagać innych garnków, niż te z płytą ceramiczną lub kuchenka gazowa. Jeśli chcesz mieć urządzenie uniwersalne, wybierz hybrydę elektryczno-indukcyjną lub elektryczno-gazową. Jeżeli jednak cenisz sobie ekologię, design, łatwe czyszczenie i funkcjonalność, każda kuchenka napędzana prądem sprawdzi się w twoim przypadku lepiej niż gazowa.

Zanim rozpoczniesz zakupy, jasno określ swoje potrzeby i na ich podstawie szukaj idealnego modelu. Szeroki wybór produktów znajdziesz na stronie: https://www.empik.com/agd/agd-wolnostojace/kuchnie,510204,s.

Ola z apetycznego wnętrza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram