Wybieramy kuchenkę elektryczną. Na co warto zwrócić uwagę?



Kuchenka, zaraz po lodówce, zajmuje jedną z najważniejszych pozycji w kuchennej „hierarchii” sprzętów AGD. Warto więc wybrać sprzęt, który będzie służył przez lata i spełniał twoje wymagania. Kuchenka elektryczna z piekarnikiem czy bez? A może gazowa? Podpowiadamy, którą wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie!

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem – na co zwrócić uwagę?

Wybierając kuchenkę elektryczną, zastanów się nad jej rodzajem. Czy ma być wolnostojąca, czy do zabudowy? Jaki materiał powinna mieć płyta grzewcza, a piekarnik – które funkcje? Istotna jest również jego pojemność, liczba pól grzewczych płyty oraz klasa energetyczna urządzenia. Informacje na temat wcześniej wspomnianych parametrów znajdziesz w szczegółowych danych każdego sprzętu. Jakie mają znaczenie?

Każda kuchenka elektryczna ma płytę grzewczą, najczęściej ceramiczną, choć zalicza się do nich również szklane, indukcyjne oraz hybrydę tych materiałów. Obie formy są wygodne w użytkowaniu oraz proste w utrzymaniu czystości, jednak różni je sposób grzania płyty, a także energooszczędność. Inne są też naczynia, które można umieścić na płycie, w celu podgrzania produktów.

Jak wspomniano, podczas wybierania kuchenki elektrycznej warto zwrócić uwagę na jej zużycie energii (najlepsze są energooszczędne kuchenki elektryczne, czyli w klasie A) oraz liczbę pól grzewczych. Tę drugą dostosuj do swoich własnych preferencji – im jest ich więcej, tym więcej garnków czy patelni można użyć jednocześnie. Ważne są też systemy bezpieczeństwa, zastosowane w kuchenkach (np. chłodne drzwiczki piekarnika), metoda sterowania całym urządzeniem (dotykowe, manualne) i dostępne programy gotowania (grzanie w trybie ECO czy BOOSTE, czyli szybkie gotowanie).

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ zyskujesz dwa urządzenia w jednym. Piec, zamontowany w takim urządzeniu, może mieć sporo użytecznych funkcji, takich, jak rozmrażanie, grill, gotowanie za pomocą pary czy termoobieg, dzięki któremu masz pewność, że przyrządzana potrawa będzie równomiernie opiekana z każdej strony.

Kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym czy elektryczna – którą wybrać?

Kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym to tańsza alternatywa dla wersji całkowicie elektrycznej. Koszty dotyczą nie tylko zakupu samego urządzenia, ale również jego eksploatacji, ponieważ napędzana gazem płyta grzewcza generuje mniejsze koszty. Choć rozwiązanie to ma swoich zwolenników, nie jest opcją dla fanów ekologii, ponieważ podczas gotowania emituje spaliny.

Piekarnik w takim urządzeniu działa dokładnie tak samo, jak model opisany wyżej. Warto postawić na nowszy model, ponieważ starsze urządzenia tego typu mają ograniczone ustawienia rozprowadzania temperatury oraz znacznie mniej precyzyjne opcje.

Choć kuchnie gazowe znane są od lat, dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii mogą konkurować pod względem ceny z modelami elektrycznymi. Nowoczesne budownictwo stawia na rozwiązania elektryczne, ponieważ są bardziej ekologiczne i nie narażają lokatorów na ryzyko wycieku gazu, ulatnianie tlenku węgla (czadu) czy podpalenie. Wybierając sprzęt do domu, sprawdź, czy w twoim miejscu zamieszkania możliwe jest ewentualne podłączenie gazu!

Niezależnie od tego, który sprzęt interesuje cię bardziej, pamiętaj, że kuchenki z płytą indukcyjną mogą wymagać innych garnków, niż te z płytą ceramiczną lub kuchenka gazowa. Jeśli chcesz mieć urządzenie uniwersalne, wybierz hybrydę elektryczno-indukcyjną lub elektryczno-gazową. Jeżeli jednak cenisz sobie ekologię, design, łatwe czyszczenie i funkcjonalność, każda kuchenka napędzana prądem sprawdzi się w twoim przypadku lepiej niż gazowa.

Zanim rozpoczniesz zakupy, jasno określ swoje potrzeby i na ich podstawie szukaj idealnego modelu. Szeroki wybór produktów znajdziesz na stronie: https://www.empik.com/agd/agd-wolnostojace/kuchnie,510204,s.

Ola z apetycznego wnętrza

38 komentarzy:

  1. Ja z doświadczenia mogę powiedzieć, że tylko elektryczna i tylko z elektrycznym piekarnikiem, ale... koniecznie sprawdzonej firmy aby dobrze dogrzewał.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jednak jestem za elektryczną kuchenką. mam nowoczesną kuchnię z lakierowanymi frontami bez widocznych uchwytów, zlew metalowy i też lampy z metalu, stawiam zawsze na najbardziej funkcjonalne rozwiązania, a kuchenka elektryczna idealnie wpasowuje się w ten klimat, kiedyś miałam gazową ale nie byłam z niej zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama długo zastanawiałam się nad tym czy zdecydować się na płyte indukcyjną czy nie. Obawiałam się trochę kwestii użytkowania, czy płyta taka się u mnie sprawdzi i czy bedzie wygodna. Opinie są różne, niektóre osoby twierdzą, ze jedzenie z indukcji smakuje inaczej. Aktualnie mam płyte już od 3 lat i stwierdzam, ze był to dobry wybór. Jest o wiele prostsza jeśli chodzi o kwestię czyszczenia, wystarczy po prostu przetrzeć szmatką i ma się spokój, płyta jest już idealnie czysta :)

    Po drugie jedzenie smakuje tak samo i garnki sa czyste. O właśnie, kwestia garnków. Nie wszystkie są dostosowane do korzystania na indukcji i warto jest o tym pamiętać kupując je.Trzeba sprawdzić oznaczenia czy mozna je stosować na takich kuchenkach.'

    Od siebie polecam to miejsce:
    https://bokono.pl/pl/c/Patelnie-WOK/275

    Można zamowić dobrej klasy garnki przeznaczone właśńie na indukcję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wazna rzecz w każdej kuchni, jest pełno takich rzeczy co nie. Macie już wybrany może ekspres do kawy? Jak szukacie to Ekspres De'Longhi ECAM 23.463.B powinien się bardzo dobrze sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo praktyczny artykuł. Teraz w większości mieszkań można spotkać kuchenki elektryczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchenka elektryczna to coś trudnego, jeśli chcemy ją kupić warto się dobrze zastanowić, co wybieramy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam gazową, ale zastanawiam się nad zmianą na elektryczną. Bo ta gazowa...no cóż jest trudna do utrzymania w czystości przez te wystające palniki

    OdpowiedzUsuń
  8. czy w kuchni przy płycie można zamontować imitację cegły na ścianie czy można ją jedynie dać między szafkami stojącymi, a wiszącymi, ale z dala od kuchenki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Należy pamiętać, że kuchenka elektryczna, a dokładnie płyta grzewcza powinna być każdego dnia umyta do czysta. Zaniedbanie w tym temacie może doprowadzić do przypalenia zabrudzeń, które są trudne do usunięcia domowymi środkami czystości. Warto więc stosować środki czystości Voigt: do codziennego odtłuszczania H652, a do usuwania przypaleń H644.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętajcie oczywiście o odpowiednich patelniach i garnkach, nie wszystkie się sprawdzą na każdej kuchence. U mnie konieczna była nowa patelnie na indukcję i to niejedna

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukając kuchenki, na pewno warto postawić na coś, co będzie sprawdzone. Takiego jak np. kuchenka elektryczna. Jest ona koniecznością,

    OdpowiedzUsuń
  12. Super artykuł! Bardzo pomocny, właśnie jestem na etapie wybierania kuchenki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy i pożyteczny artykuł. Może rozwiać wątpliwości. Moim zdaniem najważniejsze jest sprawdzenie, czy nasza instalacja elektryczna jest przystosowana do takiego rodzaju kuchenek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aby podjąć dobrą decyzję, warto zainwestować dobre pieniądze. Tylko tak.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy artykuł, na pewno się przyda <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Warto uważać, bo jeśli chodzi o skoki energii to są one dosyć spore.

    OdpowiedzUsuń
  17. No przyznam szczerze, że wybór nie jest łatwy, dlatego właśnie takie wpisy są bardzo pomocne i ja z nich korzystam bardzo chętnie, bo wiem, że to najciekawsze propozycje i ja najbardziej jest w czym wybierać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślę, że zdecydowanie warto byłoby zadbać o takie kwestie, jak dobór sprzętu do całej Waszej kuchni, bo moim zdaniem wszystko powinno się dobrze komponować. Nie będzie z tym problemu, jeśli sięgniecie po wygodne propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeśli interesuje Was taka kwestia, jak żywność, jej produkcja i powstawanie różnych produktów, to uważam, że powinniście zerknąć sobie na stronę http://technologia-zywnosci.pl . przyznam szczerze, że można korzystać sobie z różnych rozwiązań i procesy są naprawdę przeróżne.

    OdpowiedzUsuń
  20. ja jakoś mimo wszystko zawsze jestem za gazowymi bo jednak często bywa, że prądu gdzieś na kilka godzin zabraknie i wtedy całe gotowanie i w ogóle wszystko wstrzymane. Nawet ostatnio jak były te wichury - prąd odcięty i ciężko cokolwiek zrobić a gaz to jednak gaz :) piekarnik mam osobno więc tu się nie wypowiem bo to dla mnie w sumie niemalże obojętne. mam dwie kuchnie więc zwyczajnie w mniej użytkowanej mamy piekarnik aby nie zagracał szafkowego miejsca w kuchni na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. No przyznam szczerze, że kompletnie nie wiem, na co się zdecydować, bo tak naprawdę opcji jest całkiem sporo i trzeba szukać tych najlepszych.

    OdpowiedzUsuń
  22. popieram osoby wyżej - też wolę gazówkę :D jakoś mimo wszystko z gazem jest zwykle mniej awarii, dostawy są ciągle a z prądem bywa jednak różnie i naprawdę wtedy bywają problemy jak nawet nie można wstawić obiadu czy wody na herbatę. niemniej każda ma swoje plusy i minusy to nie ulega wątpliwości

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne rady, jeżeli chodzi o wybór kuchenki elektrycznej! A skoro jesteśmy już przy kuchenkach to jak odpowiednio dobrać do nich okap? Czy obowiązują jakieś zasady, których powinno się przestrzegać? ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też aktualnie jestem przed takim wyborem i już chyba wiem, że nie będzie to najciekawsza opcja, bo przyznam, że jestem bardzo niezdecydowana, a wiem, że tutaj trzeba sobie dobrze zainwestować.

    OdpowiedzUsuń
  25. Z racji tego, że kompletnie nie znam się na takich kuchenkach, to powiem Wam szczerze, że raczej postawię na pomoc takich informacji. Myślę, że bez problemu się Wam uda i za siebie też trzymam kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  26. W zależności od tego czy to jest kuchenka indukcyjna, czy zwykła płyta grzewcza bardzo istotną sprawą jest upewnienie się, czy zapewnimy odpowiednią wentylację. W moim domu nie zwróciłem na to wystarczającej uwagi i skończyło się na tym, że przy gotowaniu muszę otwierać szufladę ze sztućcami aby zrobić 'przeciąg'.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wybór powinien być dostosowany do oczekiwań.

    OdpowiedzUsuń
  28. Również jesteśmy na etapie wyboru kuchenki i dzięki za fajne porady :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kuchenka elektryczna jest według mnie najwygodniejsza w użyciu. Odkąd ją mam to o wiele przyjemniej mi się gotuje. Staram się o nią dbać najlepiej jak potrafię, aby mogła mi służyć przez długie lata. Z tego powodu niedawno zamówiłam dobrej jakości ekologiczne środki czyszczące.

    OdpowiedzUsuń
  30. najważniejsze są oczywiście meble kuchenne na wymiar, AGD jest rzeczą drugorzędną, choć nie można kupować byle czego. ale wiadomo, że dla każdego coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  31. fakt - elektryczna na pewno będzie wygodniejsza ale nie zawsze da się jej używać - wystarczy awaria prądu a u nas na osiedlu non stop coś się dzieje i byłby problem :D mamy gazówkę i zawsze jest wszystko pewne :) tak samo nie lubię czajników elektrycznych - też mam klasyczny gwiżdżący :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Kuchenka elektryczna to konieczność, jeśli chcemy szybko i skutecznie przyrządzać posiłek. Fajna recenzja!

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetny wpis i bardzo pomocne wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
  34. Warto zwrócić uwagę na gwarancję. U mnie często się ona niestety psuła.

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeśli już szukamy tego typu sprzętu, warto znaleźć naprawdę coś wyjątkowego,co wytrzyma próbę czasu.

    OdpowiedzUsuń
  36. Właśnie ostatnio wymieniałem kuchenkę,więc bardzo przydatne i ciekawe informacje dla takich osób jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo pomocne wskazówki, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Instagram