Ostatnio pieczenie i małe proste rysunki chatek są dla mnie najlepszym sposobem na wypoczynek. Krótki spacer po pracy czy przed, nie pędem, tylko wooooolnym krokiem. Choć czasu wolnego mam bardzo mało, o każdej porze dnia i nocy mogę piec ... bo na końcu czeka na mnie słodka niespodzianka :) Dziś na jedną z nich Was zapraszam.
Jako pierwsza, ten przepis spróbowała moja mama. Przeglądnęła kilka przepisów i zmodyfikowała do własnej wersji. Później podzieliła się ze mną ciastem na zdjęciu. Pierwsza wersja powstała z granatem, tak jak w oryginalnym przepisie. Widok był niesamowity i niespotykany. Nie mogłam sobie wyobrazić jaki smak kryje się za tym tajemniczym połączeniem składników... Później sama spróbowałam leśnego ciasta i ... zakochałam się w jego prostocie wykonania i prezencji.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MECH W LESIE z jagodą amerykańską
( przepis na tortownicę ⌀16-25cm)
CIASTO
4 0 0 g r a m ó w mrożonego szpinaku
2 s z k l a n k i mąki tortowej
3 ł y ż e c z k i proszku do pieczenia
s z c z y p t a soli
3 d u ż e j a j k a
2 0 0 g r a m ó w cukru
1 / 2 cytryny
MASA
2 / 3 s z k l a n k i oleju
3 0 0 m l śmietany 30%
2 5 0 g r a m ó w serka mascarpone
2 ł y ż k i cukru pudru
DO DEKORACJI
2 0 0 g r a m ó w borówki amerykańskiej
Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, do powstania puszystej masy. Dodajemy cukier i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy mikser, przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Rozmrożony i dobrze wyciśnięty z wody szpinak wrzucamy łyżką powoli do masy i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu wolniutko wlewamy olej i miksujemy. Do masy wyciskamy pół cytryny i mieszamy łyżką do wchłonięcia soku. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rozpoczynamy pracę z masą serową. W miseczce mieszamy cukier puder z mascarpone, do powstania gładkiej masy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Ubita śmietankę przekładamy do miski z mascarpone i łączymy powoli składniki, mieszając łyżką.
Ostygnięte cisto kroimy na pół. A następnie odkrajamy od górnego krążka przypieczony wierzch i kruszymy go na drobne kawałeczki. Na pierwszy krążek wykładamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Przykładamy drugim krążkiem. Na szczyt ciasta wykładamy pozostałą część masy i rozsmarowujemy. Na brzegach ciasta układamy kruszone ciasto, a na środek dekorujemy jagodą amerykańską.
Smacznego! :)
A jak Wy spędzacie czas? Jakie macie pomysły na oderwanie się od komputera? Co pieczecie w ten weekend? Lubicie zapachy piekarnika w domu?
Pysznie .... :))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, pozdrawiam J.
Wygląda niesamowicie :D Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńjest zaskakujący! :)
UsuńMmm... Mech w Lesie to moje ulubione ciasto :) Polecam również by borówki zastąpić granatem. Daje to ciekawsze wrażenia wizualne oraz smakowe.
OdpowiedzUsuńto moja druga wersja :)))
UsuńNo no, wygląd smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRównież chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na to ciasto!
OdpowiedzUsuńMniam, tego mi było trzeba :D
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie widzę dużo ciast "z mchem" na Instagramie - fascynują mnie. Bardzo ładnie komponują się z ziarenkami granatu, co również serdecznie polecam. Moim ostatnim wypiekiem były cynamonowe ciasteczka do powieszenia na choince w czasie świąt. Od tamtej pory nic nowego nie wyczarowałabym, ale przydałoby się. Zawsze potem w mieszkaniu pachnie tak... domowo i pięknie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do przejrzenia serwisu o domu i ogrodzie, którego jestem redaktorką. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.
Muszę spróbować! Ktoś, kto w ogrodzie ma swój własny mszalnik, nie może nie skosztować takiej potrawy! Eh, od razu zatęskniłam za naszym domem na wsi, dobrze, że od otwarcia sezonu pozostało już niewiele.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, same pyszności na tym blogu :D
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo
OdpowiedzUsuń