W różny sposób można ozdabiać wielkanocne jaja, jednak czasem warto zaczerpnąć porad tych, którzy dorastali w erze gdzie specjalne, farbki, barwniki, naklejki i inne cuda do pisanek były niedostępne. Naprawdę można tanio i efektownie wykonać wielkanocne dekoracje do koszyka.
Poniższe przepisy spodobają się szczególnie miłośnikom tegorocznego trendu: pasteli i stylu vintage. Zapraszam do lektury i myślę, że niektórzy z Was skorzystają z tych prostych pomysłów, wprost z babcinek książki kucharskiej ...
Wiem, wiem... czekacie na przepisy, bo widziałam to w komentarzach ;) dlatego już nie zanudzam i zamieszczam wskazówki :)
jaja pomarańczowo - czerwone
2 łyżki przyprawy z papryki, najlepiej chilli
1 szklanka wody
3 łyżeczki octu
wodę doprowadzić do wrzenia, następnie dodać do niej przyprawę z papryki i dobrze wymieszać. Na końcu dodać 3 łyżeczki octu i zanurzyć jajka.
jaja zielone
6 żółtych lub zielonych jabłek
posiekać garść koperku
1,5 szklanki wody
3 łyżeczki octu
zanurzyć jaja i wodę doprowadzić do wrzenia, obrać 6 jabłek i wrzucić skórkę do gotowania, następnie dodać 3 łyżeczki octu i do tego dorzucić koperek. Jaja powinny wynurzyć się lekko zielone.
jaja pomarańczowo - brązowe
6 cebuli
2 szklanki wody
3 łyżeczki octu
to nasz tradycyjny sposób na jajka, większość z nas chyba taki stosuje, zanurzyć łupinki z 6 cebulek do wody i doprowadzić do wrzenia, dodać do tego 3 łyżeczki octu i zanurzyć jajka.
jaja lawendowe
1 łyżka octu
1 szklanka soku z ciemnych winogron
ugotowane jaja
połącz ze sobą składniki, dobrze wymieszaj i zanurz jajka ugotowane w roztworze. Nabiorą pięknego odcienia lawendy.
jaja w brązie
1 łyżka octu1 łyżka mocnej kawy
ugotowane jaja
połączyć ze sobą składniki, dobrze wymieszać i zanurzyć jajko. Potrzymać chwilkę w roztworze i gotowe!
jaja mocno żółte
4 marchewki1,5 szklanka wody
2 łyżeczki octu
posiekaj marchew na małe paseczki i zanurz w wodzie, doprowadź wszystko do wrzenia i dodaj ocet, następnie zanurz ugotowane jajo.
jaja lekko żółte
4 torebki rumianku lub zielonej herbaty1 szklanka wody
2 łyżeczki octu
zaparz w zagotowanej wodzie (1szklance) rumianek lub zieloną herbatę - przez 5 minut, do tego następnie włóż jajko i pozostaw na jakiś czas.
jaja brązowo - złote
2 łyżki nasion kopru1 szklanka wody
2 łyżeczki octu
zagotuj nasiona kopru w wodzie, tak przez 15 minut, do tego dodaj ocet i odstaw z ognia. Zanuż ugotowane jajka do roztworu.
jaja niebieskie
1/4 czerwonej kapusty4 szklanki wody
2 łyżeczki octu
posiekaj czerwoną kapustę i dodaj ją do wcześniej ugotowanych 4 szklanek wody. Wymieszaj, odczekaj chwilę i dodaj ocet. Do całości zanurz ugotowane jaja.
jaja niebiesko - szare
1 szklanka mrożonych jagód1 szklanka wody
ugotowane jaja
połącz ze sob ą składniki i podgrzej do temperatury pokojowej. Jak wiadomo jagody są mocnym barwnikiem, który trudno usunąć, więc zanurzone w już ciepłych składnikach jajo będzie szybko przyjmować kolor. Najlepiej przed zanurzeniem jajka wyjąć jagody, wtedy kolor na skorupce będzie bardziej jednolity.
UWAGA!
Jeśli chcesz żeby kolory były bardziej intensywne, ugotowane jaja zamocz i schowaj do lodówki. Wyciągnij je następnego dnia!
źródło obrazków: www.simplesong.typepad.com
Wspaniale, dziękuję serdecznie, przyda się na jutro :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
UsuńWow, rewelacja!!! pędzę spisywać;)dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńmożesz skopiować ;)
Usuńekstra!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki dzięki dzięki!!!
Jesteś niemożliwa !!!:) Kiedy Ty sypiasz?
OdpowiedzUsuńDzięki za przepisy :)
akurat ostatnio za dużo :( i głowa trochę boli w ciągu dnia :)
UsuńWow! Super! Zapewne przyda się :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam te przepisy w wersji anglojęzycznej i już zdążyłam się pomęczyć. Dotychczasowy efekt jest taki: wywar z czerwonej cebuli + ocet = w moim przypadku mocno żółte, a były w nim tylko chwilę! Wywar: papryka z wodą i octem = brak koloru, a raczej znak, że mogłoby być pomarańczowe, a nie jest ;) Ale się nie poddaję i dzisiaj spróbuję z czerwoną kapustą i marchewką :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
marta
Dzięki za przepisy, zamierzam wypróbować co najmniej kilka z nich :D
OdpowiedzUsuńWow, sporo tego! na pewno wypróbuję kilka przepisów :))
OdpowiedzUsuńjak wypróbujesz to napisz jakie efekty! a będę jutro korzystać z farb plakatówek :)
UsuńWOW, jestem pod wielkim wrażenie.
OdpowiedzUsuńCzekałam na Twój wpis, obawiałam się, że będzie potrzebna jeszcze dodatkowa wizyta w sklepie.
Super, wieczorem biorę się do roboty!!!
Dziękuję:-)
napisz jakie efekty :)
Usuńok:-)
UsuńKsiążka od Babci, o której poniżej piszesz to prawdziwy skarb!!!
Super sprawa:-)
Melduję:
UsuńJaja pomarańczowo - czerwone wyszły ładne, niestety w czasie ich sporządzania zapach chilli doprowadził do kaszlu cały dom. Było to nie do zniesienia:-(
Jaja w brązie - rewelacja, wyszły mi piękne!
Klasyczne jaja "cebulowe" jak zawsze ok.
Wesołych Świąt!!!
Świetne :) O większości nie słyszałam. Będziemy testować :)
OdpowiedzUsuńKapitalne...kurcze a ja zawsze w cebuli...tyle lat w nieswiadomości...o matko....
OdpowiedzUsuńja odnalazłam ponad 100 - letnia książkę dla "Pani Domu" u mojej babci. Tam są przeróżne porady. Zamierzam się z Wami nimi dzielić, bo niektóre są niesamowite!
Usuńslicznie dziekuje:) !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńwww.chic-lux.com
Dzięęęęęęki!!!!!
OdpowiedzUsuńwyprobije już pojutrze :) najlepszego, najsmaczniejszego i najmokrzejszego w najsłoneczniejszy dzień (oby taki był :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) i odbijam to wszystko w Twoją stronę :)
UsuńTo ja dodam po warmińsku: z łupin cebuli (brąz), szyszek olchy (czerń) i świeżych pędów żyta (zieleń). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoooo!!! znakomicie :)
Usuńte zielone i niebieskie są ciekawe! muszę wypróbować :) dzięki za odwiedziny i zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńbędę zaglądać :)
UsuńAle świetne pomysły!!!! Myślę, że warto wypróbować, to bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńpróbuj póki jest możliwość :)
Usuńhmm ...muszę wypróbować , dobry sposób :)
OdpowiedzUsuńFajne pomysły!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
dziękuję i wzajemnie :)
UsuńŚwietne pomysły - większości nie znałam. Na pewno za rok wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa tam uważam, że takie naklejki na jajka to nic złego. Używam je praktycznie zawsze. Są ładne i przyjemne dla oka. łatwo się je później usuwa. Ale takie naturalne sposoby też są fajne.
OdpowiedzUsuń