APETYCZNY KĄSEK: Zapachniało lasem...


Ostatnio pieczenie i małe proste rysunki chatek są dla mnie najlepszym sposobem na wypoczynek. Krótki spacer po pracy czy przed, nie pędem, tylko wooooolnym krokiem. Choć czasu wolnego mam bardzo mało, o każdej porze dnia i nocy mogę piec ... bo na końcu czeka na mnie słodka niespodzianka :) Dziś na jedną z nich Was zapraszam. 

Jako pierwsza, ten przepis spróbowała moja mama. Przeglądnęła kilka przepisów i zmodyfikowała do własnej wersji. Później podzieliła się ze mną ciastem na zdjęciu. Pierwsza wersja powstała z granatem, tak jak w oryginalnym przepisie. Widok był niesamowity i niespotykany. Nie mogłam sobie wyobrazić jaki smak kryje się za tym tajemniczym połączeniem składników... Później sama spróbowałam leśnego ciasta i ... zakochałam się w jego prostocie wykonania i prezencji. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MECH W LESIE z jagodą amerykańską
( przepis na tortownicę ⌀16-25cm)

CIASTO
4 0 0  g r a m ó w   mrożonego szpinaku
2  s z k l a n k i   mąki tortowej
3  ł y ż e c z k i   proszku do pieczenia
s z c z y p t a   soli 
3 d u ż e  j a j k a
2 0 0  g r a m ó w   cukru
1 / 2  cytryny

MASA
2 / 3  s z k l a n k i  oleju
3 0 0   m l   śmietany 30%
2 5 0   g r a m ó w   serka mascarpone
2  ł y ż k i   cukru pudru

DO DEKORACJI
2 0 0  g r a m ó w   borówki amerykańskiej

Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, do powstania puszystej masy. Dodajemy cukier i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy mikser, przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Rozmrożony i dobrze wyciśnięty z wody szpinak wrzucamy łyżką powoli do masy i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu wolniutko wlewamy olej i miksujemy. Do masy wyciskamy pół cytryny i mieszamy łyżką do wchłonięcia soku. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika na 50 minut.  

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rozpoczynamy pracę z masą serową. W miseczce mieszamy cukier puder z mascarpone, do powstania gładkiej masy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Ubita śmietankę przekładamy do miski z mascarpone i łączymy powoli składniki, mieszając łyżką. 

Ostygnięte cisto kroimy na pół. A następnie odkrajamy od górnego krążka przypieczony wierzch i kruszymy go na drobne kawałeczki. Na pierwszy krążek wykładamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Przykładamy drugim krążkiem. Na szczyt ciasta wykładamy pozostałą część masy i rozsmarowujemy. Na brzegach ciasta układamy kruszone ciasto, a na środek dekorujemy jagodą amerykańską.  

Smacznego! :)

 
A jak Wy spędzacie czas? Jakie macie pomysły na oderwanie się od komputera? Co pieczecie w ten weekend? Lubicie zapachy piekarnika w domu?









foto / apetycznewnetrze


Ola z apetycznego wnętrza

13 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, koniecznie muszę spróbować:)
    Piękne zdjęcia, pozdrawiam J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie :D Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... Mech w Lesie to moje ulubione ciasto :) Polecam również by borówki zastąpić granatem. Daje to ciekawsze wrażenia wizualne oraz smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. No no, wygląd smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę się napatrzeć na to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, tego mi było trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. W ostatnim czasie widzę dużo ciast "z mchem" na Instagramie - fascynują mnie. Bardzo ładnie komponują się z ziarenkami granatu, co również serdecznie polecam. Moim ostatnim wypiekiem były cynamonowe ciasteczka do powieszenia na choince w czasie świąt. Od tamtej pory nic nowego nie wyczarowałabym, ale przydałoby się. Zawsze potem w mieszkaniu pachnie tak... domowo i pięknie :-)

    Zapraszam również do przejrzenia serwisu o domu i ogrodzie, którego jestem redaktorką. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować! Ktoś, kto w ogrodzie ma swój własny mszalnik, nie może nie skosztować takiej potrawy! Eh, od razu zatęskniłam za naszym domem na wsi, dobrze, że od otwarcia sezonu pozostało już niewiele.

    OdpowiedzUsuń

Instagram