APETYCZNY KĄSEK: Zapachniało lasem...


Ostatnio pieczenie i małe proste rysunki chatek są dla mnie najlepszym sposobem na wypoczynek. Krótki spacer po pracy czy przed, nie pędem, tylko wooooolnym krokiem. Choć czasu wolnego mam bardzo mało, o każdej porze dnia i nocy mogę piec ... bo na końcu czeka na mnie słodka niespodzianka :) Dziś na jedną z nich Was zapraszam. 

Jako pierwsza, ten przepis spróbowała moja mama. Przeglądnęła kilka przepisów i zmodyfikowała do własnej wersji. Później podzieliła się ze mną ciastem na zdjęciu. Pierwsza wersja powstała z granatem, tak jak w oryginalnym przepisie. Widok był niesamowity i niespotykany. Nie mogłam sobie wyobrazić jaki smak kryje się za tym tajemniczym połączeniem składników... Później sama spróbowałam leśnego ciasta i ... zakochałam się w jego prostocie wykonania i prezencji. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MECH W LESIE z jagodą amerykańską
( przepis na tortownicę ⌀16-25cm)

CIASTO
4 0 0  g r a m ó w   mrożonego szpinaku
2  s z k l a n k i   mąki tortowej
3  ł y ż e c z k i   proszku do pieczenia
s z c z y p t a   soli 
3 d u ż e  j a j k a
2 0 0  g r a m ó w   cukru
1 / 2  cytryny

MASA
2 / 3  s z k l a n k i  oleju
3 0 0   m l   śmietany 30%
2 5 0   g r a m ó w   serka mascarpone
2  ł y ż k i   cukru pudru

DO DEKORACJI
2 0 0  g r a m ó w   borówki amerykańskiej

Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, do powstania puszystej masy. Dodajemy cukier i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy mikser, przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Rozmrożony i dobrze wyciśnięty z wody szpinak wrzucamy łyżką powoli do masy i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu wolniutko wlewamy olej i miksujemy. Do masy wyciskamy pół cytryny i mieszamy łyżką do wchłonięcia soku. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika na 50 minut.  

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rozpoczynamy pracę z masą serową. W miseczce mieszamy cukier puder z mascarpone, do powstania gładkiej masy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Ubita śmietankę przekładamy do miski z mascarpone i łączymy powoli składniki, mieszając łyżką. 

Ostygnięte cisto kroimy na pół. A następnie odkrajamy od górnego krążka przypieczony wierzch i kruszymy go na drobne kawałeczki. Na pierwszy krążek wykładamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Przykładamy drugim krążkiem. Na szczyt ciasta wykładamy pozostałą część masy i rozsmarowujemy. Na brzegach ciasta układamy kruszone ciasto, a na środek dekorujemy jagodą amerykańską.  

Smacznego! :)

 
A jak Wy spędzacie czas? Jakie macie pomysły na oderwanie się od komputera? Co pieczecie w ten weekend? Lubicie zapachy piekarnika w domu?









foto / apetycznewnetrze


Ola z apetycznego wnętrza

16 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, koniecznie muszę spróbować:)
    Piękne zdjęcia, pozdrawiam J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie :D Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... Mech w Lesie to moje ulubione ciasto :) Polecam również by borówki zastąpić granatem. Daje to ciekawsze wrażenia wizualne oraz smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. No no, wygląd smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę się napatrzeć na to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, tego mi było trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. W ostatnim czasie widzę dużo ciast "z mchem" na Instagramie - fascynują mnie. Bardzo ładnie komponują się z ziarenkami granatu, co również serdecznie polecam. Moim ostatnim wypiekiem były cynamonowe ciasteczka do powieszenia na choince w czasie świąt. Od tamtej pory nic nowego nie wyczarowałabym, ale przydałoby się. Zawsze potem w mieszkaniu pachnie tak... domowo i pięknie :-)

    Zapraszam również do przejrzenia serwisu o domu i ogrodzie, którego jestem redaktorką. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować! Ktoś, kto w ogrodzie ma swój własny mszalnik, nie może nie skosztować takiej potrawy! Eh, od razu zatęskniłam za naszym domem na wsi, dobrze, że od otwarcia sezonu pozostało już niewiele.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, same pyszności na tym blogu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń

Instagram